Regulamin Targowiska Mewat Sp. z o.o.
Postanowienia ogólne:
1. Targowisko czynne jest we wszystkie dni w
roku, całodobowo.
2. Targowiskiem zarządza Kierownik Targowiska
tel. 52 363 00 43
3. Prowadzącym targowisko jest Mewat Sp. z o.o.
tel. 52 373 00 55
Warunki uczestnictwa w handlu na targowisku.
§1
Uprawnionymi do prowadzenia handlu na targowisku są:
1. Wszystkie podmioty gospodarcze prowadzące
działalność handlową oraz inne na podstawie przepisów.
2. Osoby fizyczne będące osobiście:
a) producentami nie
przetworzonych produktów rolnych, ogrodniczych,
sadowniczych, hodowlanych,
w tym mięsa z uboju gospodarczego (po
spełnieniu prawnych wymogów sanitarnych ochrony przed
zagrożeniem życie i zdrowia
ludzkiego),
b) zbieraczami runa leśnego i
owoców leśnych,
c) wytwórcami przedmiotów
użytku osobistego, domowego
i gospodarczego oraz rękodzieła
ludowego i artystycznego,
d) sprzedawcami przedmiotów
używanych, nie wyłączanych
z obrotu towarowego, jeżeli nie
prowadzą one stale i zawodowo działalności gospodarczej
w zakresie
handlu,
e) osoby fizyczne, dla których
określony w punktach a-d zarobek stanowi dodatkowe
źródło dochodu
(boczne zajęcia zarobkowe), są
zwolnione z mocy art.9 ustawy z dnia 23 grudnia 1988
roku
o działalności gospodarczej (Dz. U.
Nr 41, poz. 324 z póź. zm.) z posiadania zgłoszenia do
ewidencji
działalności gospodarczej.
§ 2
Osoby
prowadzące działalność handlową obowiązane są do
przestrzegania regulaminu targowiska, przepisów
przeciwpożarowych oraz innych obowiązujących aktów
prawnych.
§ 3
1.
Na targowisku nie mogą być sprzedawane towary, których
sprzedaż jest zabroniona na
podstawie przepisów, a w szczególności:
a) napoje alkoholowe ( o zawartości określonej przez
ustawę ),
b) nafta, benzyna, spirytus
skażony, trucizny, środki lecznicze i zioła,
c) kamienie i metale
szlachetne oraz wykonane z nich przedmioty,
d) zagraniczne banknoty i
monety oraz papiery wartościowe,
e) broń, amunicja, materiały i
artykuły pirotechniczne i wybuchowe, oraz wszelkiego
rodzaju przedmioty
ekwipunku wojskowego,
f) dietetyczne środki
spożywcze.
2. Ryby i przetwory rybne mogą być sprzedawane
tylko przy użyciu specjalistycznych środków
transportowych
służących do obwoźnej sprzedaży tych artykułów,
zapewniających odpowiednie warunki sanitarne.
3. Handel okrężny mięsem, jego przetworami,
drobiem, dziczyzną tłuszczami zwięnzęcymi i roślinnymi
może
być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych w
uzgodnieniu z właściwym terenowym
inspektorem sanitarnym oraz właściwym weterynaryjnym
inspektorem sanitarnym.
4. Produkty wytworzone w gaspodarstwach rolnych,
ogrodniczych, sadowniczych
i hodowlanych nie mogą być sprzedawane w stanie przetworzonym
przez ich producentów bez
stosownego zezwolenia na ich przetworzenie.
5. Grzyby surowe dziko rosnące i surowe dopuszcza
się do sprzedaży na warunkach określonych przepisami
o ich obrocie.
6. Zabrania się prowadzenia na targowisku
sprzedaży w drodze publicznych losowań lub przetargów.
7. Zakazuje się uprawiania gier hazardowych,
żebrania i wróżenia.
§ 4
1.
Kierownik targowiska nadzoruje przestrzeganie
postanowień regulaminu i wydaje polecenia w celu
usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
2. Kierownik targowiska odpowiada za stan
sanitarno-porządkowy targowiska
(w tym toalety i węzeł sanitarny z ciepłą i zimną wodą) oraz
za przestrzeganie przepisów
przeciwpożarowych.
3. Sprzedaż towaru, co do którego zachodzi
uzasadnione podejrzenie, że jest on szkodliwy dla
zdrowia,
pochodzi z kradzieży lub innego nielegalnego źródła nabycia,
będzie wstrzymana przez kierownika
targowiska, który obowiązany jest jednocześnie powiadomić
właściwy organ.
4. Zajmowanie miejsca na targowisku oraz
ustawienie straganów, ław, stołów i wszelkiego rodzaju
sprzętu
powinno odbywać się według wskazań kierownika targowiska.
Wyznaczone miejsca do sprzedaży nie mogą. być odstępowane
innym osobom.
5. Działalność handlowa nie może być prowadzona
na jezdniach, chodnikach, przejściach przeznaczonych
do mchu i trawnikach.
6. Na targowisku mogą znajdować się tylko pojazdy
(samochody, przyczepy, wozy), z których
bezpośrednio prowadzona jest sprzedaż towarów.
Pozostałe pojazdy należy parkować poza terenem targowiska.
7. Pojazdy i urządzenia targowe znajdujące się na
targowisku w miejscach nie wyznaczonych będą
usuwane z targowiska na koszt ich właścicieli.
§ 5
Sprzedawca
obowiązany jest oznaczyć miejsce sprzedaży swoim
imieniem, nazwiskiem i adresem
lub nazwa, firmy i jej siedziba.
§ 6
Sprzedawca
powinien uwidocznić na towarach wystawionych do
sprzedaży cenę w sposób zapewniający
właściwą informację o ich wysokości.
§ 7
1. Do
ważenia lub mierzenia towarów mogą być używane wyłącznie
jednostki miar obowiązujące
w obrocie towarowym tj. metr, kilogram, sztuka i ich
pochodne.
2. Narzędzia pomiarowe używane na targowisku
powinny mieć ważną cechę legalizacyjna..
3. Przyrządy pomiarowe należ/ ustawić i użytkować
w taki sposób, aby kupujący mieli możliwość
sprawdzenia prawidłowości i rzetelności ważenia i mierzenia.
§ 8
Sprzedawcy i
inne osoby przebywające na targowisku powinny wykonywać
swoje czynności w taki sposób,
aby me przeszkadzać innym w sprzedaży i zakupie towarów.
§ 9
Sprzedawcy
zobowiązani są do utrzymania czystości i porządku w
czasie trwania handlu i pozostawienie
uprzątniętego stanowiska po zakończeniu działalności
handlowej.
1. Sprzedawcy zobowiązani są do uiszczania
dziennej, jednorazowej opłaty za korzystanie z miejsca
na targowisku (tzn. opłata targowa ) w wysokości ustalonej
przez Radę Miejską. Opłatę pobierają
za pokwitowaniem wyznaczeni inkasenci.
2. Sprzedawcy mogą korzystać odpłatnie z urządzeń
targowiska i usług świadczonych przez zarządzającego
targowiskiem. Należność za korzystanie z usług i urządzeń
targowiska ustala zarządzający.
3. Aktualny cennik : opłat targowych, opłat za
korzystanie z urządzeń targowych oraz za inne usługi
świadczone przez zarządzającego targowiskiem powinien być
podany do wiadomości na tablicy ogłoszeń
targowiska.
4. Zarządzający jest zobowiązany do zawierania
pisemnych umów ze sprzedawcami na korzystanie
z usług i urządzeń targowych.
Sprzedający zobowiązani są do opróżnienia zajmowanych
miejsc w ciągu dwóch godzin po upływie wyznaczonych
godzin handlu w celu doprowadzenia targowiska do
czystości przez zarządzającego.
Książkę skarg i wniosków przechowuje i udostępnia
kierownik targowiska lub osoba przez
niego upoważniona. |